Programski okvir za raspoređivanje zadataka u raspodijeljenim računalnim okolinama : diplomski rad - Milas, Mario (M. Milas, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad opisuje programsko rješenje vezano za raspoređivanje zadataka u raspodijeljenim računalnim okolinama. U radu se obrađuje problem raspodjele zadataka u sustavu s postojećom programskom strukturom zadataka i upravljačkog čvora, gdje je cilj zadatka ostvariti hijerarhiju čvorova i razmjenu poruka putem te hijerarhije kako bi se rasteretio upravljački čvor. Pritom svaki čvor u hijerarhiji predstavlja jedno računalo koje sudjeluje u komunikaciji i izvršavanju zadataka. Rješenje problema ostvaruje se stvaranjem algoritma za raspodjelu zadataka i ostvarivanje hijerarhije čvorova. Također, određuje se vrsta poruka i način na koji se one razmjenjuju između čvorova; kao i njihov slijed. Prilikom razrade rješenja obraća se pozornost na slična rješenja i programski okviri koji imaju svrhu paralelne raspodjele zadataka u raspodijeljenim sustavima, kao i načini komunikacije u istima. Primjer takvih rješenja su MPI biblioteka i Java Parallel Processing Framework programski okvir. Rezultati rada su razrađeni algoritam raspodjele zadataka i formiranja hijerarhije čvorova, kao i programski okvir koji primjenjuje navedeni algoritam napisan u programskom jeziku Java. Također, u sklopu rezultata rada prilaže se mjerenje za različite slučajeve primjene sustava, gdje se mijenja veličina mreže, uz druge postavke vezane za ponašanje i opseg zadataka na čvorovima.