Koordinacija proizvodnje iz vjetrenih elektrana i reverzibilnih hidroelektrana na tržištu dan unaprijed : diplomski rad - Stojan, Mia (M. Stojan, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu analizirani su različiti scenariji odstupanja proizvodnje vjetrene elektrane Vrataruša pri čemu dolazi do pozitivnih ili negativnih neravnoteža u sustavu za koje postoji mogućnost da se brže i lakše otklanjaju u koordinaciji s hidroenergetskim sustavom Vinodol. Opisan je utjecaj priključenja vjetrenih elektrana u elektroenergetski sustav Hrvatske. Kreiran je matematički model hidroenergetskog sustava Vinodol koristeći programski alat GAMS. Predložen je optimalni plan proizvodnje koji maksimizira zajedničku dobit iz hidro i vjetro jedinice za ponude na tržištu dan unaprijed.