Ugradbena računala u globalnoj mreži osjetila : završni rad - Huzjak, Dario (D. Huzjak, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj završni rad bavi se istraživanjem mogućnosti rada ugradbenih računala kao čvorova za prikupljanje podataka iz mreže osjetila. Ugradbeno računalo koje koristimo je Raspberry Pi, a za prikaz podataka na mreži koristimo GSN (Global Sensor Network) middleware. Raspberry Pi je računalo malih dimenzija i niske potrošnje energije koje koristi prilagođenu verziju Linux operacijskog sustava. Opisana je nužna oprema i postupak pripreme Raspberryja za rad te početno podešavanje. Nakon toga instalirani su razni alati nužni za pokretanje GSN sustava. Između ostalog Raspberry Pi je podešen u način rada pristupne točke u svrhu prikupljanja podataka iz WiFi omogućenih senzora te lakše povezivanje i udaljeni pristup. Testiran je rad GSN sustava te prikupljanje podataka sa senzora iz raznih izvora (xBee 802.15.4, TCP/IP, IP kamera...). Nakon izrade cijelog sustava ispituje se njegova pouzdanost te mogućnosti poboljšanja.