Utvrđivanje mikrolokacije mobilnog uređaja u zatvorenom prostoru : diplomski rad - Kraljević, Ivan (I. Kraljević, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Tehnologije navigacije i pozicioniranja koje se oslanjaju na udaljene satelite (npr. tehnologija GPS) nisu pogodne za korištenje u zatvorenim prostorima. Stoga su za utvrđivanje lokacije u zatvorenom prostoru potrebne nove i drugačije metode. Kako ne postoji nikakav de facto standard, danas postoji niz različitih rješenja. Uvođenjem Bluetooth 4.0 specifikacije i tehnologije Bluetooth Low Energy dolazi do razvoja niza jeftinih uređaja koji se mogu iskoristiti za rješavanje problema određivanja lokacije. Kako na signal u zatvorenom prostoru djeluje veliki broj smetnji određivanje lokacije pomoću tehnologije BLE nije precizno i preporuča se korištenje samo za određivanje okvirne lokacije. Unatoč tome, ono se može primijeniti u gotovo svim situacijama gdje se sadržaj mijenja ovisno o kontekstu prostora stoga se ono danas sve više integrira u mobilne aplikacije.