Mobilni primjenski program za prihvat i prikaz podataka o potrošnji energenata : diplomski rad - Mofardin, Toni (T. Mofardin, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu ostvaren je raspodijeljeni klijent-poslužitelj sustav zasnovan na mobilnoj komunikaciji. Mobilna aplikacija je proširenje postojećeg sustava koji se zasniva na tradicionalnom web sučelju. Podaci o potrošnji se prikupljaju daljinskim putem pomoću već ostvarene infrastrukture, a mobilni primjenski program služi za prikaz tih podataka na mobilnom uređaju. Klijent se sastoji od mobilnog primjenskog programa i lokalne baze podataka, a poslužitelj se sastoji od web servisa i baze podataka. Podaci koji se prikazuju nalaze se u lokalnoj bazi podataka na mobilnom uređaju a korisnik ima mogućnost dohvatiti najnovije podatke sa web poslužitelja u bilo kojem trenutku. Posebna pažnja posvećena je sigurnosnim uvjetima pa stoga mobilni primjenski program mogu koristiti samo registrirani korisnici. Mrežna komunikacija i prijenos podataka odvijaju se preko zaštićenog kanala radi očuvanja tajnosti podataka. Mobilna aplikacija funkcionira ispravno na svim tablet uređajima i podržava rad u slučajevima kada ne postoji povezanost prema poslužitelju. Brzina rada mobilne aplikacije je zadovoljavajuća i iskustvo korisnika je na visokoj razini, što je bio jedan od glavnih ciljeva tijekom izrade mobilnog primjenskog programa.