Analogna aktivna audio skretnica za zvučnu kutiju s tri prijetvornika : završni rad - Emanović, Edi (E. Emanović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu je prikazan postupak projektiranja i analize analogne aktivne audio filtarske skretnice koja poslužuje signalom tri zvučnika u klasičnoj zvučničkoj kutiji. Aktivna filtarska skretnica za zvučničku kutiju s tri zvučnika ima zadatak da razdvoji signale pojedinih frekvencija koji idu na odgovarajući zvučnik. Na taj način su pojedini zvučnici međusobno izolirani i zaštićeni od signala neželjenog frekvencijskog opsega koji bi ih mogli oštetiti. Također je ostvarena i kompenzacija realne tlačno frekvencijske karakteristike pojedinih zvučnika prilikom projektiranja amplitudno frekvencijske karakteristike pojedinih filtarskih blokova unutar skretnice.Ovakav postupak projektiranja aktivne skretnice je relativno jednostavan, a ipak ekstremno stabilan, te nam pruža vrlo visoke performanse. Bilo je potrebno samo šest operacijskih pojačala za realizaciju optimalnogodziva cijelog sustava. Prvi dio završnog rada prikazuje velike mogućnosti modeliranja prijenosne funkcije sustava pomoću programa FilterShop III. Analiza u LTSpiceu nam omogućuje vrlo kvalitetnu analizu dobivenog sklopa s diskretnim komponentama.