Održavanje iskustvene kvalitete prikaza višemedijskog sadržaja u pokretnoj mreži : diplomski rad - Živković, Jan (J. Živković, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Cilj rada je održavanje iskustvene kvalitete prikaza višemedijskog sadržaja u pokretnoj mreži. Rad opisuje iskustvenu kvalitetu usluge i njene parametre, bavi se usporedbom i razlikama između iskustvene kvalitete usluge i klasične kvalitete usluge. Istražuje metode održavanja iskustvene kvalitete usluge te pokušava doprinijeti području novi modelima očuvanja iskustvene kvalitete. Od osmišljenih modela odabran je jedan te je implementiran u sustavu od dvije aplikacije. Napravljene su klijentska aplikacija QuickEr za operacijski sustav Android i poslužiteljska aplikacija Mp3StreamServer implementirana kao Java klasa Servlet na poslužitelju Tomcat. Sustav pruža uslugu neprekinute reprodukcije višemedijskog sadržaja dok kvaliteta mrežne usluge to dopušta, u trenutku kad kvaliteta mrežne usluge više ne dopušta neprekinutu reprodukciju prekida se reprodukcija kompletnog sadržaja te kreće reprodukcija isključivo audio komponente višemedijskog sadržaja. Na ovaj način očuvana je iskustvena kvaliteta sadržaja kod korisnika koji su zainteresirani za audio komponentu višemedijskog sadržaja.