Model kompleksnog sustava zasnovan na agentima : diplomski rad - Kolonić, Jasmina (J. Kolonić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Tržište dionica predstavlja kompleksan sustav s velikim brojem sudionika gdje je konačno kretanje cijena dionica određeno agregiranim ponašanjem sudionika (agenata). U ovom radu predstavljen je model tržišta zasnovan na agentima. Svaki agent na temelju financijskih pokazatelja iz prošlosti predviđa buduće stanje i trguje na temelju svojih evaluacija. Izlazna cijena modela određena je trgovanjem agenata, a njihove evaluacije tvore intervale koji predstavljaju predikciju cijene. Model je testiran i uspoređen s podacima sa Zagrebačke burze. Rezultati ukazuju da model prati kretanje cijene dionica, te pokazuju prediktivnu sposobnost za nekoliko idućih dana trgovanja.