Lokalizacija objekata u zatvorenom prostoru : diplomski rad - Vuica, Marin (M. Vuica, 2014)
Sažetak na hrvatskom: RFID je tehnologija koja koristi radio valove i omogućuje automatsku identifikaciju i praćenje ljudi i objekata. RFID sustav je jedan od najviše preferiranih načina lokalizacije za zatvorene prostore, s obzirom da GPS ne može funkcionirati u takvim uvjetima. Ograničene mogućnosti transpondera (tagova) zajedno sa znatno oslabljenim uvjetima propagacije signala u zatvorenima prostorima predstavljaju veliki izazov prilikom lokalizacije. Dan je pregled i opis načina rada te prednosti i mana popularnih metoda lokalizacije korištenjem RFID sustava. U radu je simuliran jednostavan RFID sustav koji omogućava praćenje odnosno lokalizaciju objekata označenih RFID tagovima (npr. ključevi, novčanik i sl.).