Realizacija OFDM prijamnika pomoću programski upravljivog primopredajnika : diplomski rad - Mihalić, Domagoj (D. Mihalić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U radu je opisan razvoj i implementacija OFDM prijamnika baziranog na programski upravljivom primopredajniku. Prijamnik se sastoji od USRP primopredajnog modula i upravljačkog računala. USRP primopredajni modul sadrži sklopovlje za prihvat upravljačkih podataka s računala, prijam analognog elektromagnetskog signala pomoću prijamne antene te sklopovlje za obradu digitalnog signala. Antenom uhvaćen signal se iz visoke frekvencije spušta na međufrekvenciju, pretvara iz analognog u digitalni oblik te obrađuje s obzirom na 802.11g pristupnu normu za radijske pristupne mreže. Nakon što je izvršena digitalna obrada podataka oni se šalju u računalo koje ih prikazuje. U radu je opisana digitalna obrada signala u prijamnom dijelu komunikacijskog sustava i upravljanje USRP modulom. Nadalje, izvršeno je testiranje sustava s OFDM predajnikom baziranog na programski upravljivom primopredajniku u stvarnim radnim uvjetima.