Sustav za nadzor potrošnje i kvalitete električne energije : diplomski rad - Milović, Siniša (S. Milović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada bio je prikupiti, pohraniti i prikazati izmjerene podatke s trofaznih multimetra ugrađenih u katne razvodne ormare u C zgradi FER-a. U prvom dijelu rada su opisane tehničke specifikacije multimetara i RS485/Ethernet pretvornika, njihov raspored u sustavu, komunikacijski protokoli koje ti uređaji podržavaju te postavljanje konfiguracije uređaja. U drugom dijelu rada su opisane korištene programske tehnologije, konfiguracija OPC servera, izrada baze podataka i funkcionalnost aplikacije za vizualizaciju izmjerenih podataka. Aplikacija daje dnevni grafički prikaz radne i jalove snage, te tablični prikaz trenutnih vrijednosti veličina karakterističnih električnoj energiji.