Analiza dugoročne koegzistencije vjetrene elektrane i hidroelektrane : diplomski rad - Galić, Marin (M. Galić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Porastom broja stanovnika kao i potrošnje električne energije, a smanjenjem zaliha konvencionalnih izvora energije te povećanim zagađenjem atmosfere, prisiljeni smo sve više koristiti tzv. obnovljive izvore energije. Jedan od tih „zelenih“ izvora je i energija vjetra koja se vjetrenim elektranama pretvara u električnu. Vjetrene elektrane zvuče kao idealan izvor električne energije zbog minimalnih operativnih troškova, neznatnog utjecaja na okoliš i sl. Međutim, imaju i veliki nedostatak, a to je nepredvidivost. Naime, energija vjetra poprilično je varijabilna te je gotovo nemoguće točno predvidjeti količinu energije koju će vjetrene elektrane proizvesti u bližoj budućnosti (npr. sljedeći dan). Zbog toga je poželjno vjetrene elektrane koordinirati elektranama koje su u mogućnosti brzo se aktivirati u svrhu pokrivanja neravnoteže između stvarne i predviđene proizvodnje električne energije iz vjetrenih elektrana. U ovom radu prikazana je takva koordinacija jedne vjetroelektrane hidroelektranom.