Grafičko sučelje za prikaz stanja multigranularnog optičkog prospojnika : diplomski rad - Gebaei, Darko (D. Gebaei, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Multigranularni optički prospojnik podupire finu granulaciju prijenosnog pojasa (od optičke komutacije kanala, preko optičke komutacije snopova pa sve do optičke komutacije paketa) i različite razine kvalitete usluge. Arhitektura na zahtjev omogućuje dinamičko povezivanje optičkih komponenata unutar prospojnika, čime pruža mogućnost prilagodbe optičkog prospojnika trenutnim prometnim i prospojnim zahtjevima. Razvijeno programsko pomagalo služi kao pomoć pri shvaćanju principa rada multigranularnog optičkog prospojnika i njegovih algoritama za izračunavanje arhitekture na osnovu zadanog skupa ulaznih signala.