Sustav regulacije uzbude sinkronog generatora : diplomski rad - Čorić, Mate (M. Čorić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovim radom dan je pregled problematike stabilnosti elektroenergetskog sustava i stabilnosti sinkronog generatora kao glavne proizvodne jedinice u sustavu. Opisani su glavni tipovi nestabilnosti koje se pojavljuju u EES-u i elektromehanička njihanja koja su posljedica pojave takvih nestabilnosti. Dan je pregled razvoja stabilizatora elektromehaničkih njihanja i opisano je njihovo djelovanje. Fokus je stavljen na stabilizator elektromehaničkih njihanja temeljen na integralu snage ubrzanja poznatom i kao PSS2A prema IEEE standardu. Opisan je način rada tog stabilizatora i obavljen izbor parametara. Također je opisana i struktura upravljanja uzbudom sinkronog generatora. Stabilizator PSS2A i struktura upravljanja naponom sinkronog generatora implementirani su u digitalni sustav cRIO-9014 proizvođača National Instruments. Također su implementirane zaštite generatora koje se izvode prilikom puštanja u pogon i rada sustava. Eksperimentalno je provjereno djelovanje implementirane strukture na laboratorijskom modelu (generator 83kVA). Eksperimenti su provedeni za slučajeve promjene referentne vrijednosti napona i za slučaj promjene referentne vrijednosti radne snage generatora.