Izrada algoritma za dvoosno praćenje sunca pomoću programabilnog logičkog kontrolera : diplomski rad - Ruk, Matija (M. Ruk, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Obnovljivi izvori energije kao što su fotopaneli omogućavaju proizvodnju električne energije iz Sunčevog zračenja. Jedan od načina za povećanje proizvodnje je korištenje novih tehnologija i upravljačkih sustava. Dvoosno praćenje Sunca je jedna od metoda kojom se ostvaruje to povećanje. Ovaj rad prikazuje jedan takav algoritam koji omogućuje dvoosno praćenje Sunca na platformi tvrtke National Instruments. CompactRIO sustav u kombinaciji s dva asinkrona motora čine sustav za dvoosno praćenje Sunca. Dodatak sustavu je piranometar koji bilježi i prikazuje raspršeno i ukupno Sunčevo zračenje.