Modeliranje rezonantnih apsorbera s ugodivim akustičkim značajkama : diplomski rad - Vican, Ivan (I. Vican, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Rezonatorski apsorberi se često koriste za ugađanje akustičkih značajki prostorija. Ovaj rad proširuje spomenuto područje koristeći prototip rezonatorskog absorbera s ugodivim akustičkim značajkama (apsorpcije i difuzije) koji uključuje dvije pomične perforirane ploče s 4 odjeljka različitih dubina. Prezentirani alati uključuju kompletan model za izračun apsorpcije koristeći impedancijske slojeve, odgovarajući kompjuterski simulator, i skriptu za računanje 2D podloge binarnog difuzora po izboru. Demonstrirana je ispravnost modela pomoću mjerenja u Kundtovoj cijevi i usporedbom s matematičkim modelom.