Oblikovanje 3DTV ispitnih sekvenci za vrednovanje utjecaja kompresije na kvalitetu stereoskopskog prikaza : diplomski rad - Lučić, Mario (M. Lučić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Stereoskopski prikaz omogućuje kod ljudi stvaranje osjećaja dubine prilikom gledanja 2D slike. Metode se dijele na aktivne i pasivne, a razlikuju se po načinu prikaza ovisno radi li se o vremenskoj ili prostornoj podijeli slike. Neovisno o kojem se načinu prikaza radi, potrebna je kvalitetna kompresija zbog velike količine podataka i zahtijevane brzine prijenosa. H.264 je vrlo efikasan koder koji također podržava i MVC – specifično kodiranje stereoskopskih sekvenci. U ovom radu je, koristeći FFmpeg program i implementirani x264 koder, izrađena baza sekvenci kodiranih CBR i VBR metodama, koje se suštinski razlikuju. VBR metoda je dala kvalitetnije rezultate – subjektivno, ali i po objektivnim mjerama, no uz nepredvidljive veličine datoteka.