Gubici transformatora u praznom hodu : završni rad - Mikulecky, Filip (F. Mikulecky, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U radu su analizirani ukupni gubici energetskog transformatora, s naglaskom na gubitke praznog hoda, te su predstavljene analitičke metode procjene tih gubitaka. Ekonomski aspekti pogona energetskog transformatora s obzirom na gubitke dani su u troškovnoj analizi. Procjena gubitaka praznog hoda provedena je na ispitnom transformatoru, te je na temelju te analize utvrđen faktor snage transformatora u praznom hodu. Na kraju predstavljen je odnos reaktivne i radne snage transformatora u pogonu u ovisnosti o faktoru snage tereta koji je na isti priključen.