Radni okvir za dvosmjernu komunikaciju s Web poslužiteljem zasnovan na Ruby tehnologiji : diplomski rad - Svrtan, Damir (D. Svrtan, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Web tehnologije u stvarnom vremenu je interesantan termin, korišten dugi niz godina,koji najčešće označava dvostruku komunikaciju između klijenta i servera. Prije deset godina su postojale tehnologije koje su oponašale dvosmjernu komunikaciju, a danas uz HTML5 standard, upoznati smo sa Server Sent Eventsima i WebSocketima. Većini interesantnija tehnologija od dvije navedene su Websocketi, koji pružaju punu dvosmjernu komunikaciju između klijenta i servera. Opisane će bit trenutne mogućnosti dvosmjerne komunikacije u Ruby programskom jeziku, sa klijentske i sa serverske perspektive. Osim istraživačkog djela rada, opisana će bit i arhitektura autorskog dvosmjernog web radnog okvira, kao i ogledna aplikacija napravljena pomoću istog.