Sustav za mjerenje temperature i pohranu podataka : diplomski rad - Cecelja, Ozren (O. Cecelja, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu ovog rada projektiran je sustav za kontaktno mjerenje temperature. Uvodno su postavljene očekivane specifikacije koje projektirani sklop mora zadovoljiti. Objašnjen je način rada termopara. Opisan je postupak PCB dizajna i uloga pojedinih komponenta. U sljedećim koracima opisan je postupak relizacije i uhodavanja programskog susava, te grafičkog sučelja. Razvijeni sustav naposljetku je testiran u usporedbi s referentnim mjernim uređajima. Pokazano je da je karakteristika sustava u zadanom mjernom području od 0 do 290 °C linearna i prati vrijednosti izmjerene referentnim uređajima uz standardnu devijaciju od 2,69 °C, pri čemu je maksimalna apsolutna pogreška 6 °C. Zaključeno je da sustav ispunjava postavljene uvjete uz nešto veća odstupanja pri višim temperaturama na što se može utjecati dijeljenjem izmjerene vrijednosti faktorom manjim od 1. S druge strane na nelinearnost se ne može utjecati jer je određena tipom i izvedbom termopara.