Evaluacija metoda za detekciju kopiranih područja u slikama : diplomski rad - Mandić, Iva (I. Mandić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Kao posljedica rasprostranjene primjene alata za digitalnu obradu slike, nikad nije bilo lakše napraviti vjerodostvojnu krivotvorinu slike. Ovo predstavlja veliki problem u gotovo svim aspektima života, stoga je od iznimne važnosti pronalazak odgovarajućih metoda za detekciju krivotvorenih slika. Detekcija kloniranih područja na slici vrlo je izazovno područje. Iako postoje mnogobrojni pristupi ovom problemu, većina ih se temelji na podjeli slike na preklapajuće blokove. Ključan korak takvih algoritama jest pronalaženje dobrog i robusnog prikaza blokova odnosno izdvajanje značajki. Od metoda za izdvajanje značajki blokova često se primjenjuju diskretna kosinusna transformacija, dekompozicija na singularne vrijednosti, analiza glavne komponente, Zernikovi momenti ili analiza intenziteta.