Laboratorijska maketa za prikaz rada prekidačkih izvora napajanja : diplomski rad - Kruc, Matija (M. Kruc, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad opisuje projektiranje i realizaciju laboratorijske makete za prikaz rada prekidačkih izvora napajanja. Projektiranje same makete bilo je provedeno u nekoliko faza: odabir koje prekidačke izvore napajanja prikazati, odabir regulatora za upravljanje istih, proučavanje preporučenih shema sklopova proizvođača regulatora i prilagodba istih za laboratorijsku maketu, određivanje karakterističnih struja i napona prekidačkih izvora napajanja realizacija njihovog senziranja i proračun komponenata. Laboratorijska maketa realizirana je na dvoslojnoj tiskanoj pločici dimenzija 180mm x 110mm i većinom komponentama za površinsku montažu iako zbog zahtjeva za većom snagom ili lakše dobavljivosti određene komponente su sa žičanim izvodima. Laboratorijskom maketom prikazani su sklop za korekciju faktora snage koji ima implementiran uzlazni istosmjerni pretvarač, silazni istosmjerni pretvarač, zaporni istosmjerni pretvarač s galvanskom izolacijom i protutaktni istosmjerni pretvarač s galvanskom izolacijom, a odabrani regulatori su UC3854B, TPS40200, UCC28600 i LM5037. Od ostalih sklopova korišten je još regulator LM3411 u galvanski odvojenoj povratnoj vezi i pojačalo LMP8645HV za senziranje karakterističnih valnih oblika struje. Dodavanjem testnih točaka i senziranjem struja mogu se vidjeti svi karakteristični valni oblici prekidačkih izvora napajanja.