Dinamika plazme u ionosferi : diplomski rad - Vujević, Toni (T. Vujević, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ionosfera je zapravo plazma niske gustoće koja sadrži određeni broj nabijenih čestica, a međudjelovanje tih čestica može značajno promijeniti širenje elektromagnetskih valova. Ionosfera se sastoji od različitih slojeva koji su podložni raznim promjenama ovisno o dobu dana, mjeseca, godine te Sunčevim aktivnostima. Na širenje elektromagnetskog vala kroz ionosferu utječu slobodni elektroni, koji svojim titranjem upijaju energiju vala. Ionosfera je disperzijski medij čiji se indeks loma očituje kao promjena brzine širenja elektromagnetskog vala u područjima različite gustoće. Plazma u ionosferi emitira vlastite elektromagnetske valove koji mogu dodatno otežati komunikacije. Povećanjem frekvencije signala mogu se eliminirati mnogi negativni utjecaji ionosfere na komunikacije.