Mobilna aplikacija za osobe sa oštećenjem vida : diplomski rad - Tončević, Darko (D. Tončević, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu je opisana realizacija mobilne aplikacije za razmjenu poruka elektroničke pošte korištenjem mobilnog uređaja na mobilnom operacijskom sustavu Android. Aplikacija za razliku od ostalih mobilnih mail klijenata funkcionira pomoću glasovnih naredbi i na taj način omogućuje korištenje mail servisa osobama sa oštećenjem vida. U teoretskom dijelu rada opisan je općenito pojam elektroničke pošte i protokoli na čijem temelju usluga funkcionira. Također je objašnjeno kako Android sustav funkcionira,opisana je njegova arhitektura te korišteni alati za razvoj aplikacije i programski jezik Java u kojem je rad kodiran. U praktičnom dijelu rada realizirana je aplikacija za razmjenu elektroničke pošte. Također su opisane faze razvoja aplikacije, korišteni resursi i alati. Pojašnjeno je na koji način aplikacija funkcionira, tj. koje su glasovne naredbe implementirane za koju aktivnost. Krajnji rezultat rada je aplikacija koja omogućuje razmjenu e-mail poruka osobama sa oštećenjem vida tako što je sva interakcija između korisnika i aplikacije izvedena pomoću glasovnih naredbi.