Kritična infrastruktura za pametne gradove : diplomski rad - Topol, Lara (L. Topol, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Energetski pametni gradovi imaju potencijal predvoditi prijelaz iz fosilnog doba u doba obnovljivih izvora energije. Nakon davanja teorijske pozadine zašto je tranzicija neophodna i koje korake treba poduzeti u tom smjeru, ovaj rad daje uvid u paradigmu pametnih gradova s naglaskom na pametnu zgradu kao njihov temeljni gradbeni blok. Analizirano je petnaest slučajeva transformacije norveških i hrvatskih kućanstava u pametna kućanstva. Oni predstavljaju različite kombinacije potrošnje, proizvodnje i skladištenja električne energije. Izdatci i prihodi pri implementaciji takvih pametnih kućanstava su prikazani provedenom analizom troškova i dobiti te se istražila isplativost takvih projekata. Rad je ostvaren kao dio zajedničkog projekta “Sustainable Energy and Environment in Western Balkans” koji ima cilj razviti i uspostaviti pet novih međunarodno priznatih diplomskih studija u području okoliša i održivog razvoja, jedan na svakom od pet suradničkih sveučilišta u tri države zapadnog Balkana. Projekt je financiran kroz program Vlade Kraljevine Norveške za visoko školstvo, istraživanje i razvoj u zemljama zapadnog Balkana, Program 3: Energetski sektor (HERD Energy) u razdoblju 2011. - 2014.