Mikrofonski sustav za detekciju položaja zvučnih izvora u prostoru : diplomski rad - Došen, Domagoj (D. Došen, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu korišten je mikrofonski niz kao mikrofonski sustav za detekciju položaja zvučnih izvora u prostoru. Takav sustav se naziva i akustička kamera. Za potrebe mjerenja korišteno je 16 omnidirekcijskih mikrofona. Nakon simulacija različitih geometrija niza definirano je da će biti korištena uniformno kružna geometrija radijusa 0.25 m. Mikrofoni su spojeni preko National Instruments sučelja na računalo s kojim se vrši mjerenja i obrada podataka. Mjerenja i obrada podataka se izvodi pomoću programskog paketa Matlab. Za provedbu mjerenja korišten ugrađeni paket alata za prikupljanje podataka i ugrađeni paket za procesiranje mikrofonskih nizova. Obrada se vrši algoritmom „zakasni i zbroji“. Mjerenja su provedena u gluhoj komori i u običnoj prostoriji.