Skalabilnost, elastičnost i robusnost analitičkog alata za društvenu umreženost na webu : diplomski rad - Jelen, Goran (G. Jelen, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Raspodijeljeni analitički alati namijenjeni informacijskom prostoru weba suočeni su s općim i specifičnim zahtjevima na raspodijeljene sustave koji proizlaze iz dinamike broja korisnika i davatelja raznovrsnih informacijskih i komunikacijskih usluga te dinamike nastajanja i promjene sadržaja dostupnih putem mreže. Raspodijeljeni analitički alati obrađuju veliku količinu podataka i prikazuju rezultate obrade u stvarnom vremenu. Zbog toga raspodijeljeni analitički alati moraju imati implementiran model održivosti koji će osiguravati visoku razinu iskustvene kvalitete (engl. Quality of Experience - QoE) i visoku razinu kvalitete usluga (engl. Quality of Service - QoS) koje analitički alat nudi krajnjim korisnicima. U diplomskom radu je modeliran i validiran model održivosti namijenjen raspodijeljenim analitičkim alatima. Model održivosti osigurava održivost cjelokupnog sustava, elastičnost u korištenju dijeljenih resursa pojedinog poslužiteljskog sustava, što kraće vrijeme zadržavanja zahtjeva u sustavu i robusnost svih komponenata od kojih se sustav sastoji. Rad modela održivosti temelji se na paradigmi Map/Reduce koja osigurava iznimno brzo prikupljanje i obradu velike količine podataka u stvarnom vremenu. Model održivosti osigurava administratoru sustava mogućnost praćenja rada sustava i svih komponenti od kojih se sastoji u stvarnom vremenu putem web-sučelja.