Nadziranje ionosferskih aktivnosti pomoću GNSS prijemnika : diplomski rad - Jakšić, Ivan (I. Jakšić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U navedenoj temi opisan je utjecaj ionosferskih aktivnosti na performanse GNSS sustava počevši od opisa strukture, fizikalnih pojava i parametara ionosfere. Detaljno je objašnjen uzrok nastajanja ionosferske pogreške (vremenskog kašnjenja GNSS radio signala) i mogućnosti mjerenja i korekcije iste kroz razne modele ionosfere i tipove GNSS prijamnika. Definiran je najvažniji ionosferski parametar TEC (ukupni sadržaj elektrona u ionosferi), izvršena je iscrpna analiza raznih metoda mjerenja TEC-a i navedeni su faktori koji utječu na njegovu prostorno-vremensku varijabilnost. Opisana je pojava scintilacije u ionosferi i efekti koje ona može imati na rad GNSS prijamnika. Navedeni su parametri i način mjerenja ionosferske scintilacije. Izvršena je analiza mogućnosti nadziranja stanja ionosfere pomoću specijalnih GISTM GNSS prijamnika. Provedena su mjerenja vrijednosti TEC-a i ionosferske scintilacije. Navedene su karakteristike i aplikacijski programi pritom korištenog PolaRxS_PRO GNSS prijamnika. Grafički su prikazane i analizirane kalibrirane vrijednosti VTEC-a i vrijednosti parametara ionosferske scintilacije .