Automatsko računalno raspoznavanje rukom pisanih notnih zapisa : diplomski rad - Gverić, Šime (Š. Gverić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Definirano je optičko raspoznavanje glazbene notacije i dan je uvod u njegovu primjenu. Opisani su bitni glazbeni pojmovi i njihova svojstva u kontekstu glazbene notacije. Implementiran je sustav za automatsko raspoznavanje rukom pisanih notnih zapisa. Glazbeni elementi su segmentirani metodama računalnog vida te raspoznati efikasnim metodama strojnog učenja: metodom stroja s potpornim vektorima i metodom k-najbližih susjeda. Zatim je cijela struktura dane glazbene notacije digitalno rekonstruirana u formatu MusicXML. Dani su prijedlozi za poboljšanje i istaknute smjernice za daljnju doradu sustava.