Procjena stanja elektroenergetskog sustava : diplomski rad - Novak, Hrvoje (H. Novak, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Procjena stanja elektroenergetskog sustava jedan je od osnovnih proračuna pri nadzoru i upravljanju elektroenergetskim sustavom te se provodi u gotovo svim kontrolnim centrima za vođenje sustava. Statička procjena stanja upotrebljava se za sigurnosne analize, izračun razmjene energije, izračun gubitaka, proračune kratkog spoja te studijske analize za potrebe optimizacije i planiranja pogona. Zbog tih razloga razvijene su brojne metode procjene stanja kako bi se što preciznije procijenilo stanje sustava u nekom trenutku. Tradicionalna metoda procjene stanja temelji se na metodi najmanjih vaganih kvadrata. Cilj ovog rada bilo je razviti estimator stanja koji će moći primijeniti osnovne principe procjene stanja elektroenergetskog sustava. Razvijeni estimator stanja temelji se na metodi najmanjih vaganih kvadrata i simuliran je na IEEE modelu mreže s 9 čvorišta.