Mjerenje magnetskog polja u frekvencijskom rasponu od 100 do 200 kHz : diplomski rad - Pintarić, Dario (D. Pintarić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu projektiran je magnetski senzor. Magnetski senzor se sastoji od zavojnice, sklopovskog dijela i grafičkog korisničkog sučelja pomoću kojeg se upravlja mjerenjem i očitavaju rezultati. Senzor omogućava mjerenje jakosti magnetskih polja do 1 A/m u frekvencijskom rasponu od 100 kHz do 200 kHz. Zavojnica na ulazu magnetskog senzora inducira napon proporcionalan jakosti i frekvenciji magnetskog polja. Inducirani napon se pojačava, linearizira i ispravlja u istosmjerni napon u mjernom lancu. Mjerni lanac sastoji se od više blokova. Opisana je funkcija i karakteristike svakog bloka u mjernom lancu. Dimenzije zavojnice su proračunate na temelju zahtjeva za frekvenciju mjerenog signala i jakosti magnetskog polja. Rezultati mjerenja s izvorom izmjeničnog signala na ulazu u senzor odgovaraju teorijskim vrijednostima. Magnetski senzor ima pojačanje 22,4 dB i konstantan pad od 20 dB/ dekadi potreban za lineariziranje frekvencijski ovisno naponskog odziva zavojnice. Rezultati mjerenja s zavojnicom nisu u skladu s teorijskim vrijednostima, a razlog tome je magnetsko polje zavojnice koju smo koristili kao generator magnetskog polja koje na zavojnici magnetskog senzora inducira napon koji ne raste s 20 dB/dekadi.