Analiza ograničenja implementacije pametnih mreža : diplomski rad - Drempetić, Miro (M. Drempetić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad temeljito obrađuje transformaciju tradicionalnih elektroenergetskih sustava u pametne sustave s ciljem sveprisutnosti energije. Opisane su i nabrojene sve mogućnosti pametnih mreža za proizvodne kompanije, prijenosne i distribucijske kompanije te za krajnje korisnike koji istodobno postaju i proizvođači i potrošači energije te su također nabrojane tehnologije potrebne za razvoj i implementaciju pametnih mreža, kao i stanje tih tehnologija temeljeno na poznatim Hype krivuljama. Također, na temelju podataka iz dostupne literature, opisana je vizija mogućeg razvoja grada Zagreba 2050. godine s težnjom postanka 'pametnim', a samim time i 'zelenim' gradom.