Bežična komunikacija u mrežama osjetila : diplomski rad - Žibrat, Ivan (I. Žibrat, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Razvoj tehnologije stvorio je moderno računarsko doba u kojem je glavni trend mobilnost. Osnovna karakteristika mobilnosti je bežičnost. Potreba za praćenjem stanja okoline i razvoj bežične komunikacije potaklo je razvoj bežičnih mreža osjetila. Mreže osjetila sastoje se od ugrađenog računalnog sustava koji je u mogućnosti pratiti stanje okoline pomoću ugrađenih osjetila. U radu smo proučavali i analizirali bežičnu komunikaciju čvorova Waspmote. Tehnologija bežične komunikacije se temeljila na protokolima XBee i WLAN. Prikazali smo specifikacije modula XBee i WLAN, te njihovo korištenje kroz razvojnu okolinu. Detaljnim testiranjem mogućnosti komunikacijskih modula upoznali smo se sa njihovim realnim mogućnostima. Na temelju tih spoznaja izradili smo model za komunikaciju u mreži osjetila. Sastoji se od hijerarhijsko rasporeda glavnih, sporednih i udaljenih čvorova. Udaljeni čvorovi šalju podatke s očitanjima osjetila XBee komunikacijom prema sporednim, koji ih prosljeđuju glavnom čvoru zajedno sa svojim očitanjima. Glavni čvor sve primljene podatke šalje WLAN komunikacijom višem sloju, aplikacijskom poslužitelju. Ostvareni model je namijenjen upotrebi u manjim zatvorenim prostorima ponajprije pametnim kućama, te uz daljnji razvoj i za znatno složenije primjene. Programska podrška za rad čvora je pisana programskim jezikom C++, a programiranje čvorova je izvedeno kroz razvojnu okolinu Waspmote IDE, koristeći prijenosno računalo s Windows 7 operacijskim sustavom.