Faktori utjecaja iskustvene kvalitete kod pregledavanja sadržaja weba putem pametnog telefona : diplomski rad - Čulina, Branimir (B. Čulina, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Brojna istraživanja pokazuju da je broj korisnika pametnih telefona i opseg korištenja raznih usluga koje oni omogućuju sve veći. Jedan od pojmova koji valoriziraju korištenje pametnih telefona je iskustvena kvaliteta, koja je od strane ITU-T definirana kao sveukupna prihvatljivost aplikacije ili usluge, subjektivno percipirana od strane korisnika. Kako bi ispitali cijeli niz faktora koji utječu na konačnu ocjenu subjektivne kvalitete, proveli smo višetjedno opsežno istraživanje na 15 korisnika. Tijekom istraživanja prikupljani su subjektivni parametri vezani uz same korisnike, odnosno njihove profile, kontekst korištenja usluge i slično. Uz to, prikupljeni su i objektivni parametri kao što je ping time, vrijeme učitavanja sadržaja, status baterije i drugi. Prikupljanje podataka se odvijalo tijekom svakodnevnih aktivnosti korisnika na njihovim vlastitim pametnim telefonima s Android operacijskim sustavom. Testno okruženje se sastojalo od 3 aplikacije koje su imale funkciju prikupljanja raznovrsnih parametara. Nakon prikupljanja podataka izvršena je analiza pomoću različitih programskih okvira na različitim podskupovima prikupljenih podataka. Osim primjenom statističkih metoda, rezultati su analizirani i metodama strojnog učenja. Analiza je rezultirala zaključcima vezanim uz korisničko poimanje iskustvene kvalitete, ali i jasnim smjernicama za buduća istraživanja.