Sustav upravljanja agregatom 20 koji se sastoji od asinkronog motora i istosmjernih strojeva : diplomski rad - Pracaić, Tomislav (T. Pracaić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Uvodni dio diplomskog rada donosi opis postojećeg sustava upravljanja agregatom 20 koji se sastoji od asinkronog motora i dva istosmjerna generatora, i prijedlog novog sustava koji se temelji na programabilnom logičkom kontroleru i operatorskom panelu. Novi sustav upravljanja agregatom 20 realiziran je na realnom modelu u laboratoriju. Model se sastoji od asinkronog kaveznog motora spojenog na pretvarač napona i frekvencije i sinkronog generatora s istaknutim polovima. Programabilni logički kontroler asinkronim motorom upravlja razmjenjujući riječi s pretvaračem putem Profibus komunikacijske mreže, dok strujom uzbude sinkronog generatora upravlja pomoću analogne jedinice povezane s digitalnim regulatorom uzbude. Na operatorskom panelu omogućeno je upravljanje laboratorijskim modelom i osiguran prikaz trenutnih vrijednosti napona, struje i brzine asinkronog motora, i trenutnih vrijednosti napona, struje i uzbude sinkronog generatora. Navedene vrijednosti na programabilni logički kontroler sa stezaljki sinkronog generatora dovedene su korištenjem mjernog transformatora i strujnih kliješta, dok vrijednosti vezane uz asinkroni motor na programabilni logički kontroler šalje pretvarač napona i frekvencije. Unutar diplomskog rada detaljno su opisane pojedine komponente laboratorijskog modela i dane upute za njihovo korištenje. Posljednji dio diplomskog rada donosi opis najvažnijih dijelova upravljačkog koda za programabilni logički kontroler i opis izrađene vizualizacije na operatorskom panelu.