Analiza alata za obradu velikih skupova podataka s naglaskom na primjenu u poslovnoj inteligenciji : diplomski rad - Martinović, Marko (M. Martinović, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U radu su opisani veliki skupovi podataka, njihove karakteristike i važnost. Navedeni su neki primjeri u kojima se koriste veliki skupovi podataka. Tema rada je poslovna inteligencija radi čega se opisalo što je poslovna inteligencija te njena metodologija. Istraživani su neki alati koji se primjenjuju u svrhu poslovne inteligencije nad velikim skupovima podataka. Kao glavni alat za analizu korišten je BIRT. Opisane su njegove komponente, koje funkcionalnosti sadrži, povezivanje sa drugim sustavom (Hadoop), elementi gradnje izvještaja i mogućnost korištenja u web aplikacijama. Na kraju dan je kratak osvrt na alat, koje su se problemi pojavili prilikom istraživanja te koje su pozitivne strane ovog alata.