Analitičko određivanje granične pogreške strujnog mjernog transformatora : diplomski rad - Bendiš, Rafaela (R. Bendiš, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu je trebalo analitički odrediti graničnu pogrešku strujnog mjernog transformatora. Za strujni mjerni transformator koji ima 1500 amperzavoja i odvojke primara nazivnih struja 50, 75, 100 i 150 A, te nazivnu struju sekundara 1 A su napravljena laboratorijska mjerenja gdje su za svaki odvojak primara, točnije za svaki prijenosni omjer, posebnim metodama određeni elementi nadomjesne sheme transformatora. Također su, za svaki prijenosni omjer i nazivnu struju sekundarnog namota od 1 A, napravljeni Mӧllinger - Geweckeovi dijagrami iz kojih je proračunata strujna i fazna pogreška transformatora. Na kraju, napravljeno je dodatno mjerenje Swerlein metodom, te proračun pogreške i mjerne nesigurnosti laboratorijskog postupka. Za slučaj obrađen laboratorijskim mjerenjem, i analitički je proračunata pogreška transformatora, te su uspoređeni rezultati. Rezultati dobiveni mjerenjem su potvrdili rezultate analitičkog postupka.