Trendovi u dijagnostici i monitoringu transformatora : diplomski rad - Milažar, Ivan (I. Milažar, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U diplomskom radu navedena je potreba za naprednijim održavanjem distributivnih i energetskih transformatora. S obzirom da je naprednije održavanje, tj. prediktivno i proaktivno održavanje, u velikoj mjeri omogućeno korištenjem dijagnostike i monitoringa, disciplina koje se međusobno nadopunjavanju, detaljno je objašnjena većina dijagnostičkih ispitivanja i detaljno je objašnjen sustav za monitoring. Uz napredno održavanje, definirane su još neke prednosti korištenja dijagnostike i monitoringa. Navedeni su i mogući poremećaji u izolacijskom sustavu transformatora, kvarovi koje ti isti poremećaji mogu prouzročiti te objašnjeno je što sve stvara otopljene plinove u transformatorskom ulju.