Primjena metode potpornih vektora za dugoročno predviđanje potrošnje : diplomski rad - Brna, Barbara (B. Brna, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Dugoročno predviđanje potrošnje električne energije ima važnu ulogu prilikom planiranja izgradnje i obnavljanja infrastrukture. Sa napretkom tehnologije, umjetna inteligencija ima sve veću ulogu u predviđanju. Uz genetske algoritme, neuronske mreže, "fuzzy" logiku, "wavelet" mreže i ekspertne sustave, najvažnija metoda je metoda potpornih vektora. Ta metoda koristi strojno učenje za razvijanje modela kojim tada radi predviđanje. U ovom radu metoda potpornih vektora korištena je za dugoročno predviđanje potrošnje Krapinsko-zagorske županije. Faktori kojima je razvijen model su bili potrošnja u prošlosti, te BDP Krapinsko-zagorske županije. Prikazani su rezultati predviđanja dobiveni različitim metodama provjere, te je odabrano predviđanje koje daje najvjerojatnije rezultate.