Segmentacija krvnih žila postupkom izrastanja regije : diplomski rad - Šprem, Jurica (J. Šprem, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Programskim alatom MATLAB konstruirano je programsko rješenje za segmentaciju žila sa slike očne pozadine. Segmentacija se provodi postupkom izrastanja regije počevši od izvora žile prema krajevima. Za pojačavanje žila unutar slike koristi se tenzorsko glasovanje kojim se pojačavaju segmenti u kojima se nalaze žile. Izrastanje regije bazira se na višerazinskoj metodi filtracije. Nakon filtracije računaju se svojstvene vrijednosti i svojstveni vektori pojedinih piksela te se određuje pripadnost pojedinih piksela žilama. Za testiranje su korištene umjetno generirane žile zbog nedostatka ručne segmentacije od strane stručnog liječnika Najveći problem ove metode je u detekciji grananja i križanja žila.