Laboratorijski model višemotornog pogona s industrijskom komunikacijskom mrežom : diplomski rad - Bilić, Kristijan (K. Bilić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovim radom opisan je utjecaj kašnjenja industrijske komunikacijske mreže PROFINET na na rad pogona slijednih motora. Prilikom rada slijednih pogona, nadređeni motor šalje svoju trenutnu brzinu kao referentnu brzinu podređenom motoru. Brzina se šalje preko PROFINET mreže te takvo slanje ima određeno kašnjenje koje nastaje zbog vremena putovanja podataka po mreži te obrade podataka u pretvaraču i programabilnom logičkom kontroleru. U odzivima fizičkih i električnih veličina oba motora pogona može se vidjeti to kašnjenje. Karakteristike slijednih pogona se mogu promijeniti, ili čak poboljšati promjenom upravljačkih parametara PI regulatora brzine. Utjecaj tih parametara je značajan tako da su ti parametri ispitani i prokomentirani.