Sustav punjenja i balansiranja LiFeMnPO4 baterija : diplomski rad - Jurić, Josip (J. Jurić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Tehnologija proizvodnje baterija na principu litijevih iona je do danas dosta sazrela. Baterije ove vrste su najučinkovitije, lako se pune, imaju najveću gustoću energije i daju najveću struju. Ta spoznaja, zajedno sa razvojem učinske elektronike i sustava upravljanja elektromotornim pogonima omogućila je razvoj električnih automobila koji se zbog visoke cijene komponenata, prvenstveno baterija, još uvijek sramežljivo pojavljuju na tržištu. Jedan od problema koji su vezani uz baterije je nejednakost u naponima ćelija. Zbog toga se ukupni kapacitet baterije smanjuje, povećavaju se opterećenja drugih ćelija što uzrokuje smanjenje životnog vijeka baterije. Znanstvenici su predložili povelik broj sustava balansiranja ćelija, a ovisno o traženim specifikacijama odabire se onaj najbolji. Ovaj rad donosi detaljan pregled sustava balansiranja, a zbog jednostavnosti i niske cijene odabrana je metoda upravljivih otpornika (eng. shunting resistor). Testiranjem sustava dobiveni su dobri rezultati te se ova metoda preporuča ako nema potrebe za dvosmjernim režimom rada.