Regulacijski sustavi u hidroelektrani : diplomski rad - Bernašek, Jan (J. Bernašek, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Sustav regulacije dinamike u hidroelektrani je složeni nelinearni sustav. Za analizu i sintezu regulacije korištena je metodologija matematičkog modeliranja i simulacije. Sustav je podijeljen na više dijelova koji su modelirani i zajednički simulirani. Spajanjem pojedinih simulacijskih blokova dobiven je jedinstveni simulacijski model sustava regulacije u hidroelektrani. Temeljni blokovi simulacijskog modela su: dovodni tunel, vodna komora, tlačni cjevovod, turbina, dinamika rotora, turbinski regulator, sinkroni generator i regulator uzbude. Uz detaljan opis odabrane elektrane i odreĎene ulazne parametre dobiven je konačan model. Simulacije pokazuju djelovanje elektrane pri skokovitim promjenama opterećenja u reţimu sekundarne regulacije i u otočnom radu te ponašanje agregata pri promjeni referentnog napona uzbude. Odzivi su predočeni varijablama: dinamički tlak pred turbinom, razina vode u vodnoj komori, protok na turbini, brzina vrtnje agregata, napon, struja, radna i jalova snaga te kut opterećenja generatora.