Terećenje usluga komunikacije strojeva u pokretnoj mreži : diplomski rad - Marić, Ranko (R. Marić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Svakodnevno rastući broj strojeva, njihova široka primjena u industriji i specifičnosti njihove komunikacije, problemi su s kojima se pružatelji internetskih usluga suočavaju kako bi prilagodili svoje usluge takvoj vrsti komunikacije. Središnji predmet istraživanja ovog diplomskog rada su specifičnosti mrežnih tokova različitih usluga koje se temelje na komunikaciji strojeva te mogući načini njihovog terećenja. Modelirana je jedna takva usluga za koju su predloženi tarifni planovi temeljeni na konceptima pametnog terećenja podataka. Usluga je implementirana u programskom jeziku Java te je povezana s laboratorijskim prototipom sustava za terećenje u stvarnom vremenu, Policy Control 2.0.