Primjena polimera i nanokompozita u solarnim ćelijama : diplomski rad - Krznarić, Matko (M. Krznarić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Upoznavanje s osnovama hibridnih i nanokompozitnih materijala te proučavanje njihove primjene u solarnim ćelijama predstavlja temeljni cilj ovoga rada. Zadatak se temelji na proučavanju osnovnih svojstava različitih nanostruktura i hibridnih materijala. Poseban fokus usmjeren je na primjenu polimernih materijala PET i PDMS, koji se vrlo često koriste kao supstrat (podloga) solarne ćelije. Navedeni se polimeri mogu proizvesti u laboratoriju FER-a, zbog čega predstavljaju osnovu ovoga istraživanja. Nakon upoznavanja s osnovnim karakteristikama spomenutih polimera istraživana je mogućnost integracije istih u solarne ćelije. Treća i četvrta generacija solarnih ćelija bazirane su striktno na primjeni nanostruktura te tankih filmova, zbog čega i predstavljaju okosnicu rada. Primjenom različitih nanostruktura, osobito onih temeljnih na ćelijama tankih filmova, ostvaruju se mnoge prednosti u odnosu na ćelije prethodnih generacija. Iznimna fleksibilnost koja omogućuje apsorpciju većeg intenziteta zračenja osnovna je prednost ovakvih ćelija. Osim navedenoga, prilikom raznih mehaničkih naprezanja održava se maksimalna funkcionalnost, reducirajući tako ukupnu degradaciju. Ujedno, fleksibilne solarne ćelije pogodne su za masovnu proizvodnju, što posljedično uzrokuje znatno manje troškove. Znatno unaprijeđena komercijalizacija predstavlja još jednu značajnu pogodnost. Posljedica prethodno navedenih preferencija pojava je eksponencijalno rastuće primjene solarnih panela (Njemačka, SAD, Francuska, Španjolska). Solarni panel kućanske primjene korišten je kako bi se omogućilo iscrpnije analiziranje navedene karakteristike solarnih panela. Ideja je izmjeriti napon i struju proizvedenoga panela na PET supstratu, te napuniti bateriju mobilnog uređaja. Cilj je na ovaj način demonstrirati kako je punjenje mobitela mrežnom strujom iznimno jeftino i jednostavno zamijeniti punjenjem mobitela solarnim panelom kućanske radinosti.