Android navigacija i lokalizacija u prostoru : diplomski rad - Šalković, Marija (M. Šalković, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Android je trenutno vodeći operacijski sustav za pametne telefone koji zauzima 55% tržišta svih mobilnih operacijskih sustava u Europi. Platforma je razvijena tako da bude na usluzi razvojnim programerima kroz laki pristup ugrađenim uslugama i raznim dostupnim API-jima i kao takva nudi mogućnost razvoja raznovrsnih aplikacija. Osim što postoje razne aplikacije zabavnog sadržaja postoje i raze druge aplikacije kao npr. one koje nude pomoć osobama koje boluju od različitih bolesti. Cilj rada bio je prikazati kako se pomoću lokacijskih usluga može napraviti aplikacija koja pomaže starijim osobama oboljelim od demencije, koje često znaju odlutati od kuće i potom se ne mogu vratiti bez pomoći. Opisane su razne tehnologije koje su dostupne programerima aplikacija preko dva glavna sučelja: Location API i Google Maps Android API. Korištenje opisanih tehnologija je zatim uprimjereno predstavljanjem spomenute aplikacije koja može locirati, navigirati i pratiti kretanje osoba boluju od demencije.