Analiza alata za obradu velikih skupova podataka s naglaskom na primjenu u telekomunikacijskim sustavima : diplomski rad - Hanžek, Edo (E. Hanžek, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovim diplomskim radom analizirana su besplatna i komercijalna rješenja za upravljanje i obradu velikih skupova podataka. U prvom dijelu rada opisane su glavne značajke raznih platformi i alata za analizu velikih skupova podataka. Nakon opisa platformi koje su uglavnom komercijalna rješenja dana je i usporedba istih. Osim platformi opisan je i niz besplatnih rješenja za analizu velikih skupova podataka te je i za njih na kraju dana usporedba kako bi se utvrdilo koji je bolji za pojedine vrstu obrade. U drugom dijelu rada detaljno je opisano rješenje Apache Hadoop te je to rješenje odabrano kao najbolje za analizu velikih skupova podataka. Osim opisa svih dijelova sustava Hadoop te modela MapReduce, sustav je uspostavljen i testiran u praksi te su na kraju prikazani rezultati obavljenog testiranja. Na kraju rada napisan je zaključak o cijeloj temi s naglaskom na odabrano rješenje za analizu velikih skupova podataka.