Modelsko prediktivno upravljanje fleksibilnom mikromrežom : diplomski rad - Cindrić, Ana (A. Cindrić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad bavi se jednim od načina priključivanja distribuirane proizvodnje na distribucijsku mrežu – mikromrežama. Prikazane su osnovne karakteristike mikromreža kao i njihova podjela s obzirom na arhitekturu mikromreže. Mikromreže se dijele na distribucijske, poslovno – industrijske i autonomne mikromreže. Za potrebe optimizacije mikromreže u programu za matematičko programiraje GAMS-u izrađen je model mikromreže koja se sastoji od solarne elektrane, vjetroelektrane, mikro kogeneracije, spremnika električne energije, spremnika toplinske energije, neupravljive potrošnje električne i toplinske energije i upravljive potrošnje električne energije. Optimimizacija mikromreže je napravljena u različitim načinima rada: otočnom radu, radu u interkonekciji s mrežom, radu bez spremnika električne energije i radubez spremnika toplinske energije, tako da maksimizira profit zadane mikromreže, te su prikazani rezultati optimizacija.