Impulsni laserski izvor za reflektometar u vremenskoj domeni : diplomski rad - Vučić, Stjepan (S. Vučić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U radu su opisani uređaji za karakterizaciju i nadzor optičkih komponenti i vlakana, te su opisane poteškoće do kojih može doći prilikom mjerenja. Objašnjeni su svi tipovi smetnji do kojih može doći kod optičkih komponenti i unutar optičkog vlakna. Detaljnije su objašnjene značajnije metode optičke reflektometrije: reflektometar u vremenskoj domeni (OTDR), optički reflektometar niske koherencije (OLCR) i optički reflektometar u frekvencijskoj domeni (OFCR). Posljednji dio rada fokusiran je na izradu eksperimentalnog OTDR uređaja, pri čemu je najkompleksniji zadatak bio konstrukcija generatora impulsnih signala. Provedena su mjerenja na eksperimentalnom uređaju te su dobiveni rezultati nakon obrade uspoređeni sa rezultatima koje daju komercijalni OTDR uređaji.