Objektivna mjerenja i subjektivna ispitivanja kvalitete prijenosa govora internetskim protokolom : diplomski rad - Gradiček, Marko (M. Gradiček, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Prijenos govora internetskim protokolom postaje jedan od glavnih segmenta današnje komunikacije. Od nekadašnje javno komutirane klasične mreže, današnja govorna komunikacija sve više prelazi na internetski protokol. Osim komunikacijskih tehnologija tu se isprepliću još i mnoge druge. Tu se prije svega misli na signalizaciju, kodiranje i dekodiranje govora odnosno pretvorbu u digitalni signal pogodan za prijenos u Internetu, odnosno paketskoj mreži, sigurnost mreže te na uspostavu kvalitete usluge kao glavnog i krajnjeg zahtjeva koji se stavlja kao glavno mjerilo hoće li usluga ili tehnologija prijenosa govora internetskim protokolom ući široku upotrebu. Općenito su predstavljene dobrobiti korištenja usluge prijenosa govora internetskim protokolom, tehnologije koje se koriste te koji su sigurnosni aspekti prijenosa govora internetskim protokolom. Osim svih navedenih faktora u ovom radu je posebno opisana uspostava i mjerenje kvalitete usluge s naglaskom na objektivne metode mjerenja kvalitete govora.